
Deli
Vi har en liten Deli med handplockade varor som vi anser ha det lilla extra.
Här finner ni kaffe från Haugaard, lakrits från Johan Bulow, choklad från Amadei och Willies, våra bordsoljor och balsamico från Foglia, chips från Larssons, chili från Peperita, Valencia och Marconamandlar mm.
Ni kan läsa mer om dessa varor nedan.
Våra utvalda produkter
AMEDEI
Toscano Black 50g 63/70/90 69:-
Toscano Brown/Bianco 50g 69:-
Smaksatta Chokladkakor 50g 75:-
I Cru 50g (Madagascar, Ecuador, Jamaica, Venezuela) 79:-
Nr. 9 50g 129:-
Chuao 50g 129:-
Bianco de Criollo 50g 129:-
Acero 95 50g 175:-
Porcelana 50g 175:-
GULDVINNARE i kategorin ”Bästa mörka choklad under 80% kakaohalt”,
Academy of Chocolate Awards, London 2016.
I Cru, Chokladprovning 55g 165:-
Selezione I Cru inkl. provningsfolder
Amedei, en dröm vars skepnad formas i choklad. Amedei tillverkar sin choklad med hängiven passion och kärlek vilket resulterar i, enligt många chokladentusiaster, världens bästa choklad. Amedei vinner ofta många fina utmärkelser och priser. Samtliga produkter är helt fria från sojalecitin.
WILLIES
Chokladkaka 26g 25:-
Chokladkaka 50g (3 för 100:-) 45:-
Tryffel 130:-
Willies passion för choklad föddes genom kärlek för äventyr. Hans äventyrslystna ’spirit’ fick honom att köpa en lantgård i Venezuela för att skörda sin egen kakao, som sedan fått Willie att resa världen över – ständigt på jakt efter nya, intressanta smaker! Fritt från sojalecitin och utan tillsatt vanilj.
PEPERITA
Chili 2-6
Paprika 0 Scoville 95:-
2 Banana Pepper 100-500 Scoville 95:-
3 Erotico 1.000-2.500 Scoville 95:-
5 Jalapeno 2.500-10.000 Scoville 95:-
Cayenne Pepper 30.000-50.000 Scoville 95:-
Thai Pepper 50.000-100.000 Scoville 95:-
6 Scotch Bonnet 100.000-350.000 Scoville 95:-
Chili 7-16
7 Habanero Red Savina 350.000-575.000 Scoville 145:-
9 Habanero Chocolate 425.000-575.000 Scoville 145:-
11 Naga Morich 850.000-1.000.000 Scoville 145:-
16 Trinidad Scorpion Moruga Yellow 1.200.000-1.500.000 Scoville 145:-
Carolina Reaper 1.400.000-2.200.000 Scoville 145:-
Jordbruksrevolten av Rita Salvadori, en kvinna med en kärleksfull relation mellan människa och 80.000 chiliplantor.
Rita Salvadori äger farmen Peperita och odlar sina chilifrukter i Toscana, med 80.000 plantor odlade på 3 hektar. Rita har valt ut att odla fram 17 olika rena chilisorter från hela världen enligt ekologiska och biodynamiska principer samt de sorter hon tycker är mest lämpliga för matlagning.
Det som utgör Peperita till en unik producent och som fått henne till en stor ikon över hela världen är urvalet av chilisorter, det noggranna framtagandet av egna fröer, hennes tro, kompetens och naturligtvis hennes passion. Frukterna odlas på friland och skördas endast när de är fullmogna, plantorna plockas flera gånger om mellan Augusti och Oktober. Torkning sker vid låg temperatur, max 28 grader i mörka kammare (jämfört med de vanliga 80-90 grader som gör att viktiga smakämnen förstörs och kvar blir bara styrka) för att bevara alla smakegenskaper på bästa sätt.
Scoville, eller SHU (Scoville Heat Units), är en enhet för att mäta den upplevda hettan orsakad av förekomsten av capsaicin speciellt chilipeppar. Hettan hos chilipeppar utgår från den uppmätta koncentrationen av capsaicin, rent capsaicin ligger på 16.000.000, paprika ligger på 0. I skrivande stund är Carolina Reaper världens starkaste chili på 2.200.000 scoville.
OSCAR
Fond, Kalv/Oxe/Demi 1.0l 195:-
Fond, Kyckling/Grönsaker 1.0l 175:-
Fond, Skaldjur 1.0l 210:-
På OSCAR utvecklar vi goda smaker från grunden. Vi väljer bra ingredienser och råvaror, anpassar recept till de nordiska smaklökarna och är kompromisslösa gällande god smak. Vi är väldigt noggranna i allt vi gör, och vår inställning är att våra smaker ska göra en skillnad i ditt slutresultat. Vi jobbar ständigt med att utveckla nya smaker och unika produkter som är GMO-fria och fria från smakförstärkare, konserveringsmedel och färgämnen.
SALMANTINOS
Marconamandlar 250g 95:-
Marconamandlarna anses vara världens finaste mandlar. De är korta, runda, mjuka, söta och kallas även för drottningmandlar på grund av sin exklusiva smak och kvalitet. De ger en mindre skörd, men innehåller mer mandelolja och smakar mer än mandlar från många andra länder.
Valenciamandlar 250g 85:-
Valenciamandeln kommer från staden Valencia i östra Spanien. Något enklare och mildare smak än Marcona mandeln. Prisvärd mandel som är mycket omtyckt.
LARSSONS
Chips, 4 olika smaker 45:-
I vårt Chipseri på gården förädlar vi våra egenodlade potatisar och rotfrukter till välsmakande Larssons Chips. Ur vår unika potatissamling med cirka 550 sorters potatis väljer vi ut den bästa potatisen för säsongen. Vår önskan är att varje potatis och rotfrukts naturliga smak och unika karaktär tas till vara och att hantverket bakom odlingen och förädlingen ska kännas i varje chips krispighet och smak.
Vi använder enbart 100% kallpressad rapsolja från Gunnarshögs Gård på Österlen till friteringen, vilket ger en härligt nötig smak på chipsen. Att vi låter tillverkningen av chipsen i fritösen få ta lite längre tid, och därför inte behöver värma upp rapsoljan så högt som vid annan chipstillverkning, bidrar till att transfetter undviks vilket är mycket positivt ur ett hälsoperspektiv.
LAKRIDS BY JOHAN BULOW
1-5 small/large 65/125:-
Vårt ordinarie sortiment av ren lakrits består av varianterna
NO.1 som är söt lakrits, NO.2 som är saltlakrits, NO.3 som är röd lakrits,
NO.4 som är söt lakrits med chili och NO.5 som är saltlakrits med chili och tranbär.
Vår rena lakrits är för alla lakritsfundamentalister som älskar smaken av lakrits.
A-F Original, small/large/X-large 80/135/240:-
Våra klassiska varianter A, B, C, D, E och F har alla en kärna av mjuk och söt lakrits
som är dragerad med mjölkchoklad. Därefter har de olika chokladlakritskulorna
smaksatts med lakritspulver, passionsfrukt och kaffe. Alla våra chokladdragerade
varianter har en intensiv, djup och vanebildande smak av lakrits och choklad.
Vår lakrits är gjord på glutenfritt rismjöl.
Ekologisk Lakritspinne 30g 25:-
Vår ekologiska lakrits är långkokt i upp till 4 timmar, vilket ger en kolaaktig konsistens
och en fantastisk, koncentrerad smak.
Limited Edition, small/large/X-large 85/145/260:-
Black Box, välj sorter själv 250:-
Selection Box, 9 olika sorter 300:-
Julkalender, small/large 350/730:-
Hans mor uppfostrade honom till att han skulle skapa något själv. Inte bara något han kunde leva av. Det skulle vara något skapat med hjärtat. För Johan var det ingen tvekan. Han älskade lakrits och menade att det fanns en helt ny värld av njutning gömd i den råa och trådiga lakritsroten. Inte bara i form av godis, utan även när det gällde mat, bakverk, öl – kort sagt allt där den fina kryddan kunde komma till sin rätt. Johan ville göra lakrits till en gourmetupplevelse. Varken mer eller mindre. Johan ville själv stå vid grytan så
att folk kunde se hur det gick till. Så att de kunde dofta, smaka och uppleva magin när lakritsroten förenades med utsökta ingredienser och blev helt svart av fröjd. Så började resan mot det som så småningom skulle bli världens första och enda lakritskokeri i sitt slag.
KAVELN
Levain 80:-
Levain, halv 40:-
Levain, baguette 35:-
Levain, brytbröd 35:-
Formfranska 30:-
Kavring 40:-
Dansk råg 40:-
Bageri Kaveln är ett äkta litet bageri i Nacka, där dom tillverkar allt själva 7 dagar i veckan.
HAUGAARD
Simply Black 0.5/1 kg 195/350:-
D.O.T. 0.5/1 kg 195/350:-
Java 0.5/1 kg 195/350:-
David Haugaard är perfektionisten som varit med och revolutionerat det svenska kaffeutbudet. Sedan 2004 har han experimenterat med nya ursprung, olika underarter, jordens sammansättning, mikroklimatet, vilken höjd plantorna växer på och olika rostningsmetoder för att få fram det bästa kaffet.
Han reser själv runt om i världen samtidigt som han personligen rostar och packar sina kaffebönor, utan anställda eller medhjälpare. En blandning av perfektionist, konstnär och hantverkare.
Han köper bara certifierat odlade kaffebönor. Målsättningen är alltid helt slutna kretslopp utan artificiella kemikalier och spillprodukter. Han vill gärna ha bra relation och samarbete med sina producenter för att på så vis kunna garantera att kaffet är rättvist producerat genom att anställda får del av vinsten, har fast anställning, tillgång till läkare och att barnen får gå i skola.
Numera är David även Kunglig Hovleverantör för sina rostade kaffebönor. ”Kaffe är en jakt efter perfektion. Allt från temperaturen, rosten m.m. Det är som att träffa ett mål som rör sig. Jag strävar alltid efter smaken.”
FOGLIA
Olivolja Ascolana Tenera 500ml 195:-
En ekologiskt certifierad olivolja som är gul till färgen med ett grönt skimmer. Den har en balanserad bitterhet, pepprighet och sötma. Smaken har toner av hö, mynta, vanilj och maskros. Den passar perfekt till pasta med grönsaker och såser, grillat kött, potatisrätter och olika typer av fisk.
Olivolja Colli del Tifata – Itrana 500ml 195:-
Colli del Tifata – Itrana är en olivolja som har mycket grönt skimmer i färgen. Den är harmoniskt bitter med mycket stor pepprighet med fruktiga toner av tomatskal, tistel och nyskördade bönor. God till alla typer av kötträtter, matigare sallader med t ex bulgur, matvete och extra god till olika rätter med kikärtor, eller bara att doppa en bit bröd i. Vann 2016 i kategorin bästa ekologiska olivolja i Kampanien.
Condimento Bianco 250ml 195:-
Condimento Bianco har en läcker sötma och endast ett sting av vinäger. Passar att användas till grillad fisk, kokt fisk, grillat fläskkött, kyckling och sallader.
Aceto Balsamico di Modena IGP Oro 250ml 295:-
Aceto Balsamico di Modena Oro är en balsamico som kommer från området Modena.. Oro betyder guld. Den innehåller inga kemiska tillsatser eller färgämnen utan endast druvmust och vinäger. Efter att musten kokats över en öppen låga tillsätter man vinäger och tappar upp på träfat för lagring. Denna balsamico har legat på träfat tills den når en densitet på 1,31% (ca 7-9 år).
Den lämpar sig till avocado, grillat kött, fisk, fruktsallader, omelett, glass, ostar och andra efterrätter. Aceto Balsamico di Modena Oro består av sju olika sorters druvor.
Foglia importerar och säljer naturliga och högkvalitativa produkter från Italien. Med stor omsorg har de producenter som brinner för sina produkter valts ut. Ofta är det små gårdar som passionerat producerar sina produkter. Att vara en del av att öka medvetenheten kring medelhavsmat, dess nyttoeffekter och framförallt de goda smakerna är en stor drivkraft. En riktigt god olivolja kan vända vilken dålig dag som helst till det bättre.